Klassificeringar

Italienska vinklassificeringar

När det gäller italienska viner finns en del klassificeringar som ger information och produktion och kvalitet. Här hittar du korta förklaringar till den vinlag som gäller i Italien sedan 1963. Vinlagen är indelad i fem klasser:

1. DOCG

Denominazione di origine controllata e garantita – Kontrollerad och garanterad beteckning

Detta är den högsta klassificeringen och de viner som har ”Garantita” tillagt klassas högre än vanliga DOC. En panel av oberoende vinprovare garanterar kvaliteten på vinet.

 

2. DOC 

Denominazione di origine controllata – Kontrollerad beteckning

Detta är den näst högsta klassen och skapades 1963 efter franskt mönster. DOC-klassificeringen reglerar maximalt antal skördar från varje vingård, tillåtna druvsorter, lägsta alkoholnivå, lagringstid samt geografiskt ursprung. Över 800 olika DOC-vintyper produceras från de mer än 220 områden som har fått DOC-klassificering.

 

3. IGP 

Indicazione geografica protetta – Skyddad geografisk beteckning

Efter klassificeringarna DOCG och DOC kommer IGP, som innebär att man anger det geografiska området för att garantera att produkten kommer därifrån och att den har de egenskaper och kvaliteter som förknippas med detta område.

 

4. Vino da tavola

Bordsvin

Detta är den lägsta klassificeringen. Här kan man dock hitta några av landets dyraste och främsta viner. Dessa viner använder sig av en druva som inte är tillåten i den lokala DOC:n och då klassas vinet automatiskt som Vino da tavola.

 

Området

Piemonte är bäst känd för de dubbla titanerna Barolo och Barbaresco, tillsammans med andra populära röda viner gjorda av Barbera och Dolcetto, den vita Gavi och mousserande Asti.

Druvorna

Piemonte har mer DOCG (17) och DOC (42) mer än någon annan region och inga IGP’s. I 2017 minskades Piemonte skörd med 20% på grund av dåliga väderförhållanden och producerade endast drygt 2 miljoner hl, majoriteten av det (54%) rött och en imponerande 89% DOP-nivå. Regionens primära druvsorter är Barbera (31%), Moscato (22%), Dolcetto (13%) och Nebbiolo (10%).

Valörer

Alba DOC · Albugnano DOC · Alta Langa DOCG · Asti DOCG · Barbaresco DOCG · Barbera d’Alba DOC · Barbera d’Asti DOCG · Barbera del Monferrato DOC · Barbera del Monferrato Superiore DOCG · Barolo DOCG · Boca DOC · Brachetto d’Acqui / Acqui DOCG · Bramaterra DOC · Calosso DOC · Canavese DOC · Carema DOC · Cisterna d’Asti DOC · Colli Tortonesi DOC · Collina Torinese DOC · Colline Novaresi DOC · Colline Saluzzesi DOC · Cortese dell’Alto Monferrato DOC · Coste della Sesia DOC · Dogliani DOCG · Dolcetto d’Acqui DOC · Dolcetto d’Alba DOC · Dolcetto d’Asti DOC · Dolcetto di Diano d’Alba / Diano d’Alba DOCG · Dolcetto di Ovada DOC · Dolcetto di Ovada Superiore / Ovada DOCG · Erbaluce di Caluso / Caluso DOCG · Fara DOC · Freisa d’Asti DOC · Freisa di Chieri DOC · Gabiano DOC · Gattinara DOCG · Gavi / Cortese di Gavi DOCG · Ghemme DOCG · Grignolino d’Asti DOC · Grignolino del Monferrato Casalese DOC · Langhe DOC · Lessona DOC · Loazzolo DOC · Malvasia di Casorzo d’Asti / Malvasia di Casorzo / Casorzo DOC · Malvasia di Castelnuovo Don Bosco DOC · Monferrato DOC · Nebbiolo d’Alba DOC · Nizza DOCG · Piemonte DOC · Pinerolese DOC · Roero DOCG · Rubino di Cantavenna DOC · Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG · Sizzano DOC · Strevi DOC · Terre Alfieri DOC · Valli Ossolane DOC · Valsusa DOC · Verduno Pelaverga / Verduno DOC

Varianter

Albarossa · Arneis · Barbera · Bonarda · Brachetto · Chardonnay · Cortese · Croatina · Dolcetto · Erbaluce · Favorita · Freisa · Grignolino · Malvasia Nera · Moscato · Nebbiolo · Neretta Cuneese · Ruchè · Timorasso · Uva Rara · Vespolina