Piemonte

Den naturliga hemvisten.

Piemonte är hemvisten för alla viner som bär namnet Enzo Bartoli, det är sannerligen ingen slump.

Det är här, i norra Italien, som vi återfinner ett antal världsberömda viner från druvan Nebbiolo. Bland annat kungen av vin, som Barolo också har kallats. Visste du förresten att namnet Nebbiolo anspelar på de dimmiga bergssluttningarna i området? Nebio betyder dimma på italienska.

Piemonte ligger i nordvästra Italien. Regionen, som omfattar 25 400 kvadratkilometer, tillhörde fram till 1860 kungariket Sardinien. Då liksom nu är regionens huvudstad Turin, med strax under en miljon invånare.

Något som har präglat Piemonte under alla tider är de bördiga jordbruksområdena. Förutom vin så odlar man vete, ris och majs. Piemonte är en av Italiens viktigaste vinregioner, och även namnet anspelar på dess geografi. Piemonte kan härledas till latinets "ad pedem montium", som betyder vid bergets fot. Ett namn som går tillbaka åtminstone till 1100-talet.

Piemonte är också det sammanfattande namnet på vinerna som kommer från regionen. Det är kanske inte så konstigt. Redan på 1700-talet trädde Piemonte fram som ett centrum för vinproduktion. Många viner från Piemonte är idealiska för att lagra. Det är nämligen något som är typiskt för de flesta av dessa viner. De blir bara bättre med tiden.

Barbera

Barbera är den vanligaste druvan i Piemonte och det finns en stor variation på dessa viner. De kännetecknas emellertid av en mörk ton och smak av mörka körsbär, anis och torkade örter. Barbera beskrivis ibland som en folkets Barolo och det är det vin som vanligtvis får fylla glasen när det bjuds till middag i Piemonte.

Nebbiolo

Nebbiolo-druvan må produceras mindre än den välkända Barberan men klassas ofta som de bästa vinerna från Piemonte. Nebbiolo är rikt på tanniner med en toner av körsbär, tjära och rosor. Bäst görs sig ett Nebbiolo vin när det fått lagras i några år för att förhöja dess subtila smaker.

Cortese

Viner av Cortese kallas ibland också för Gavi-viner, uppkallade efter staden Gavi i sydöstra Piemonte. Vinerna är kända för dess torra stil med tydliga citrustoner och en kittlande syra. Dessa viner har en fräschör och kvalitet som påminner om en Pinot Grigio eller en Chablis.

Dolcetto

Det finns över 2000 vindruvor i Italien. Dock odlas de flesta högst lokalt. Piemonte är inget undantag och har likt så många av Italiens vinregioner sina egna druvor. Dolcetto - den lilla söta. Dolcetto betyder just detta och har genom åren ansetts ge enkla vardagsviner. Idag har druvan fått upprättelse och visar gång på gång att odlas den rätt, är den så mycket mer än bara liten och söt.