Våra viner

Barbera Superiore

Detta vin kommer från Nizza. Nizza är en ”cru” runt Monferrato som idag klassas som den främsta för druvan Barbera. Kring städerna Alba, Asti och Monferrato produceras nästan hälften av all Barbera i Piemonte. Barbera har länge kallats – det italienska folkets vin. Barbera är en populär druva med sitt självklara hem i Piemonte i norra Italien. Barberavinet ansågs länge vara en inhemsk skatt och italienarna kallade det för ”folkets vin”. Detta grundar sig i att Barbera oftast mognar fortare än de stora vinerna baserade på druvan Nebbiolo. Barbera har även kallats för ”fattighetsbarolo”. Vinet är drickfärdigt nu, men går även bra att lagra i ytterligare 2-3 år. Att vinet har tillägget Superiore innebär att det lagrats minst 14 månader varav minimum 6 månader ska vara på ekfat innan buteljering. Finns även som magnum.

Alkoholhalt: 14% Årgång: 2015 Druva: Barbera Pris: 129/269 kr
Ursprungsbeteckning: DOCG Barbera d’Asti Superiore
Smakbeskrivning: Ett elegant, koncentrerat vin, med mängder av röda bär, körsbär, kryddor, aningen vanilj och lakrits.
Det är fruktigt, med frisk syra och balanserade tanniner med en elegant sammetslen eftersmak
Passar till: Går utmärkt till pastarätter med salsiccia, svamp och örter, kötträtter och mellanlagrade ostar.
Teknisk vininformation (In English)

Barolo

Druvorna till detta vin kommer från ett antal skilda lägen i Barolo. Detta för att få ett så komplett vin som möjligt. Vinet är gjort på 100% Nebbiolo. Nebbiolodruvan är en druva som kräver en lång växtperiod för att skapa bra viner. Nebbiolo skördas sent, ibland så sent som i november men vanligtvis i oktober. Dimma är vanligt under hösten i Barolo och dimma heter ”nebbia” på italienska. Barolo är ett mytomspunnet vin som ofta har kallats – ”The king of wine and the wine of kings”. Med sin komplexa frukt, fina aromer, bra syra och markerade tanniner är detta ett typiskt nebbiolovin. Alla dessa egenskaper gör det särdeles lämpat till mat och framförallt till höstens och vinterns gastronomi. Vinet är drickfärdigt nu, men går även bra att lagra i ytterligare 5-10 år.

Alkoholhalt: 14% Årgång: 2014 Druva: Nebbiolo Pris: 199 kr
Ursprungsbeteckning: DOCG Barolo
Smakbeskrivning: Detta är ett fylligt, komplex och elegant vin med en begynnande mognad i en för druvan typisk, men relativt koncentrerad stil. Lång och sammetslen med toner av mörka körsbär, rosor, nypon, mineral, te och fat
Det är fruktigt, med frisk syra och balanserade tanniner med en elegant sammetslen eftersmak.
Teknisk vininformation (In English)

Cortese

Cortese är en druva med mycket gamla anor i Piemonte och sägs ha odlats redan under 700-talet. Detta vin kommer från kullarna kring Tortona, nära Gavi, där den mest högkvalitativa frukten frodas. Cortese är den enda vita druvan som får användas i Gavi. I strävan att komma upp med de bästa vinerna och den perfekta balansen, så har vi i detta fall de-klassificerat Gavi DOCG frukt, till Cortese DOC. Detta för att kunna blanda Cotrese:n med 4 % av Sauvignon Blanc. Vinet är elegant och balanserat och Sauvignon Blanc:en tillför syra och fräschör. Med lite ålder så utvecklas ofta lite honungstoner. Detta vin går att lagra i 1-2 år för ännu större komplexitet, men dricks utmärkt nu på en gång. I Italien så dricker de Cortese som den är, eller med enklare fiskrätter och sallader. Piemonte gränsar även till Ligurien där Cortese och Gavi med fördel serveras till havets läckerheter.

Alkoholhalt: 12% Årgång: 2016 Druva: Cortese Pris: 119 kr
Ursprungsbeteckning: DOC Piemonte
Smakbeskrivning: Vinet är torrt, medelfylligt och blommigt med inslag av citron, lime, äpple, mineral och persika. I den långa eftersmaken finns det även en del nötiga toner.
Teknisk vininformation (In English)

Rosato

Detta torra, fräscha, ljusrosa rosé vin är gjort på de två lokala druvorna, Barbera och Dolcetto. För att ge vinet sin somriga karaktär, så skördas druvorna några veckor tidigare än normalt. Utseendet följer rådande rosétrend med sin lökskalsfärgade, närmast vattenklara nyans. Vinet passar utmärkt som aperitif, till sallad, grillad fisk, asiatisk mat, ljust kött som en klassisk Vitello tonnato. Den ungdomliga, doften är generös i sin framtoning och det dyker upp toner av allt från äpplen, fläder, persika, vinbär och smultron till grapefrukt. Ett geléhallon ovanpå det samtidigt som det finns en blomstrig känsla. I gommen en ljust rödbärig frukt med fin kryddig intensitet i mittpaletten. Framförallt solmogna hallon och smultron kikar fram och blodgrapesyran skänker fräschör. Torrt, bärfruktigt rent avslut med kvardröjande kryddighet.

Alkoholhalt: 12% Årgång: 2017 Druva: Barbera, Dolcetto Pris: 109 kr
Ursprungsbeteckning: DOC Piemonte
Smakbeskrivning: Friskt vin med rödbärig frukt, smultron, blodgrapefrukt, citrus och örter med en härligt blommighet.
Teknisk vininformation (In English)

Rosato Magnum

Detta torra, fräscha, ljusrosa rosé vin är gjort på de två lokala druvorna, Barbera och Dolcetto. För att ge vinet sin somriga karaktär, så skördas druvorna några veckor tidigare än normalt. Utseendet följer rådande rosétrend med sin lökskalsfärgade, närmast vattenklara nyans. Vinet passar utmärkt som aperitif, till sallad, grillad fisk, asiatisk mat, ljust kött som en klassisk Vitello tonnato. Den ungdomliga, doften är generös i sin framtoning och det dyker upp toner av allt från äpplen, fläder, persika, vinbär och smultron till grapefrukt. Ett geléhallon ovanpå det samtidigt som det finns en blomstrig känsla. I gommen en ljust rödbärig frukt med fin kryddig intensitet i mittpaletten. Framförallt solmogna hallon och smultron kikar fram och blodgrapesyran skänker fräschör. Torrt, bärfruktigt rent avslut med kvardröjande kryddighet.

Alkoholhalt: 12% Årgång: 2018 Druva: Barbera, Dolcetto Pris: 249 kr
Ursprungsbeteckning: DOC Piemonte
Smakbeskrivning: Friskt vin med rödbärig frukt, smultron, blodgrapefrukt, citrus och örter med en härligt blommighet.
Teknisk vininformation (In English)

Langhe Nebbiolo

Langhe Nebbiolo är ett mycket välgjort och användbart vin. Druvorna kommer från unga rankor i de bästa vingårdarna i Barbaresco. När rankorna till Barbarescoviner är nyplanterade så klassas vinerna till Langhe Nebbiolo, ett vin som inte kräver lika lång lagring för att öppna upp sig. Vinet går utan problem att lagra 3-5 år men är utmärkt att dricka redan nu. Den ledande vinkritikern Jancis Robinson benämner 2015 i Piemonte som en ”exceptional vintage”. Piemonte är känt för sina kraftiga och eleganta viner. Detta vin är inget undantag med sin komplexa frukt och fina aromer, bra syra och markerade tanniner. Vinet är fullt med smaker av nypon, röda bär och rosor – ett skolboksexempel av Langhe Nebbiolo. Njut till en rejäl bit kött på grillen ihop med en tomat och ruccolasallad. Servera vinet runt 18 grader.

Alkoholhalt: 13,5% Årgång: 2015 Druva: Nebbiolo Pris: 149 kr
Ursprungsbeteckning: DOC Langhe Nebbiolo
Smakbeskrivning:  Nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, röda bär, nypon, rosor.
Teknisk vininformation (In English)

Dolcetto

Dolcetto är främst en lokal piemontesisk druva som felaktigt kan hamna i skymundan bakom regionens storheter. Vinet är dock ett av det mest tillgängliga och drickvänliga som området har att erbjuda.

Trots att Dolcetto betyder ”den lilla söta” på italienska så är detta ett torrt vin. Vinet har en fruktig och nyanserad smak av mörka körsbär, blåbär, kryddor och sötmandel. Det är elegant vin med behaglig syra och mjuka tanniner.

Dolcetto dricks bäst idag men klarar sig minst 2-3 år ytterligare. Serveras med fördel runt 18 grader för bästa smakupplevelse. Vinet passar utmärkt till pasta, pizza och lättare kötträtter

 

Alkoholhalt: 13% Årgång: 2017 Druva: Dolcetto Pris: 99 kr
Ursprungsbeteckning: DOC Piemonte
Smakbeskrivning:  Nyanserad smak av mörka körsbär, blåbär och sötmandel.
Teknisk vininformation (In English)