Årgångar

Piemonte från sina bästa sidor.

Vintage charts är perfekt om du vill skaffa dig en snabb överblick över kvaliteten och karaktären på de viner som du väljer från en viss region. Som i vårt fall Piemonte. Det kan vara en bra startpunkt för att ta reda på vad du är intresserad av, och var du gör klokast i att leta.

2018

2018 har återgått till mer normala förhållanden för italienska vinbönderna. I Piemonte var februari och början av mars var ganska snöiga. Vintern var lång och våren kom senare än vanligt.. Varmare temperatur från mitten av april följdes av täta regn i maj och juni, vilket resulterade att 2018 var första årgången utan torka på tre årgångar. Vissa hagelskador i delar av regionen, särskilt i Barbaresco. Skörden ägde rum i september med start den 22:a till slutet av månaden för Nebbiolon.
2018 kommer att likna 2014 och det är ett år av mycket hög kvalitet på grund av höga temperaturer, medan de kalla nätterna bidrog till att bevara den höga syran.

2017

Trots sen frost och torka resulterade värmeböljan över sommaren i en kortare mogningstid än vanligt. Detta resulterade i lägre avkastning än normalt. Med stora temperaturskillnader under sensommaren och skörden med varma dagar och relativt kalla nätter, så blev ändresultatet generellt bra med attraktiva vita viner med hög syra och balanserade röda viner

2016

Piemonte producerade utmärkt kvalitet 2016, med en mognad som matchar det väldigt fina 2015 men med tydligare taniner och en högre syra. De ideala förhållandena för att skörda tillät Nebbiolo druvan att verkligen mogna, och avkastningen var också högre än vanligt. Arneis trivdes också bra och producerade precisa, fruktiga vita viner.

2015

Ett exceptionellt vinår tack vare friska skördar och ovanligt regelbundna kluster. En väldigt kall vinter med mycket snö och en utdragen kall och regnig vår innebar att vattenreserverna fylldes på. Vilket var välbehövt under den julimånad som visade sig bli den varmaste någonsin. Tappningarna verkar bli mycket fina även om det har varit relativt låg syra i några av druvorna.

2014

Andra året i rad där en blöt, kall vår följdes av en väldigt blöt vinter. I mitten på maj började temperaturen skjuta i höjden vilket resulterade i att druvorna växte fort, det verkade som att det skulle bli en lika tidig som generös skörd. Men vädret slog om till att bli kallt och blött från tidigt i juli toppat med några kraftiga hagelstormar i kring Barolo. Något som förstörde allt hopp om en god tappning. Kvaliteten förväntas därför vara något oregelbunden, men där de som vägade vänta med skörden blev belönade med en god men lite skörd av Nebbiolo. Troligtvis blir det ett lättare år med mindre potential för lagring.

2013 

Oupphörligt regnande under vinter och vår försenade odlingarna och öppnade dörren för svampinfektioner samtidigt som många vingårdar var för vattenskadade för att köra traktorer. Från och med mitten på juli sköt dock temperaturen i höjden och förblev hög under hela augusti, men med något svalare nätter. Även september var soligt och torrt, men växtcykeln förblev två veckor sen vilket också sköt upp skörden. Prognosen för tappningen är en liknande kvalitet med det legendariska 2010.

2012 

En ovanligt varm sommar resulterade något oväntat i Nebbiolo viner med låg alkoholhalt och hög syra. Ett väldigt kallt februari med ett överflöd av snö gjorde också att vattenreserverna fylldes på ordentligt. Det utdragna kalla vädret, långt in i april, försenade skördarna med två veckor. Vädret stabiliserade sig med en varm julimånad men på grund av flera hagelstormar förstördes ändå skörden på flera av Novellos vingårdar. Augusti blev däremot ovanligt varmt med temperaturer på över 40 ºC, vilket i sin tur rubbade odlingscyklerna och fick flera druvor att sluta mogna. Ett avslutade regn i Augusti fick dock temperaturen att svalna och sakta kunde druvorna få en chans att mogna igen. En torr höst försenade skörden. De bästa vinerna visar en syra, balans och fräschör. Sammantaget är det en lättare tappning med flertalet exceptionella viner av högsta kvalitet.

2011 

Ett väldigt varmt år som ändå resulterade i några väldigt bra, smidiga, mogna utan att vara övermogna viner som ibland visat sig nå en något högre alkoholhalt (15 % och ibland högre) vilket har gjort vinerna något obalanserade. Ett väldigt varmt april satte förväntningarna på en skörd hela fyra veckor tidigare än vanligt. Men ett disinkt kallt juni och juli saktade in odlingscyklerna nämnvärt men augusti var så varmt att Dolcetto druvan blev till russin. I tidig september började det regna igen vilket accelererade mognaden. Kalla nätter räddade Nebbiolon från att övermogna, även om det fortfarande blev skörd två veckor tidigare än vanligt.

2010 

En blöt vår orskade oregelbunden frukt och var följt av en tidig sommar med mycket regn. Samtidigt som Dolcetton led av den korta, kalla säsongen visade det sig att Nebbiolon var motståndskraftig tack vare sina små druvor och tjocka skin. Augusti visade sig sen bli varmt men med kalla nätter som hjälpte druvan att behålla sin syra. Lite kallt regn tidigt i september säkrade en sakta och stadig utveckling hos druvorna. Oregelbunden fruktuppsättning innebar att vissa producenter var tvungna att göra ett drastiskt urval under skörden, men det övergripande resultatet är betraktat som helt exceptionellt: en klassisk tappning med mycket syra, kraftiga men mogna tanniner och en näst intill perfekt balans i många viner.